Plantaari faskiitti ongelmia?Penikkatauti vaivoja?

08.03.2021

Plantaarifaskiitti on kantapään alla oleva kiputila, jossa jalkapohjan jännekalvo oireilee lähellä kantaluuta. Oireilu voi johtua jalkapohjan jännekalvon rappeumasta tai liiallisesta rasituksesta, jonka seurauksena jännekalvo tulehtuu.

Tyypillinen oire on aamulla ilmenevä starttikipu, jolloin ensimmäiset askeleet aamulla ovat erityisen kipeitä ja kipu hieman helpottaa askeleiden myötä. Kipu jatkuu yleensä silti vaimeampana pitkin päivää. 

Plantaarifaskiitin syynä on voi olla poikkeuksellinen tai liiallinen rasitus, pitkäaikainen seisominen, jalkaterän asentovirheet, askellusvirheet tai ylipaino.  Asentovirhettä epäillessä lähetän asiakkaan fyseoterapeutille.

Oireet voivat kestää joitain kuukausia (2-3kk), mutta kroonistuessaan tulehtunut jännekalvo voi aiheuttaa lähellä olevassa kantaluussa uusioluun muodostumista ja tämän seurauksena kantaluuhun syntyy luupiikki. Tätä ei synny kuitenkaan kaikille jännekalvovaivaisille ja se ei synny hetkessä.


Dry needlingin hoidolla olen saanut hyvä hoitotuloksia penikkatauti oireisiin ja plantaarifaskia vaivoihin urheilijoiden kanssa. Hoidossa neulotetaan kylkimakuu asennosta ensiksi ja loppu vatsamakuulta, toisinaan riittäny että neulotus tapahtuu vatsamakuulta.

Hoitona olen käyttänyt yleensä 3x 45min neulahoitoa ja osalle olen laittanut TENS sähköä penikkatautihoitoon.  

Vasta-aiheita Dry needling hoidolle ovat:

-neulakammo, 

-alle 15 vuoden ikä (ei välttämättä kykenevä tuntemuksien ilmaisuun), 

-akuutti vamma, 

-infe-ktio tai bakteeritulehdus (imunestekierrollinen turvotus). 

-Alle 18 vuotiaat täysi-ikäisen huoltajan suostumuksella. 

-Tietyt sairaudet (mm. diabetes ja epilepsia) vaativat erityistä huomiota ja saattavat estää myös hoidon käytön