Mitä hierontaan tullessa pitää tietää?

07.06.2022


Jos ei ole koskaan elämässään käynyt hierojalla tai minun luonani hieronnassa, saattaa monikin asia mietityttää. Kasasin alle asioita, joihin usein törmään työssäni. Toivottavasti ne madaltavat kynnystäsi lähteä hierontaan!

Miten valmistaudun hierontaan?

Hierontaan ei tarvitse juurikaan valmistautua. Hierojalle voi tulla ihan normaaleissa vaatteissa, suoraan töistä, suoraan harrastuksista, salilta tai kotisohvalta. Krapulaissa, flunssaisena tai hierottavalla alueella olevan tulehduksen aikana hierojalle ei saa tulla.

Kun tulet hierontaan, voit jättää auton kadunvarteen. Jos edellinen asiakas on edelleen paikalla, tulen avaamaan oven heti, kun ehdin. Takin ja kengät voit jättää naulakkoon. Tämän jälkeen ohjaan kyselen hierontaan tulon syyt jne.

Mitä minun kuuluu tehdä, ennen kuin käyn hierontapöydälle?

Ensin tottakai käydään läpi, minkä asian takia olet hierontaan hakeutunut ja tehdään hoitosuunnitelma tälle käynnille. Tämän jälkeen voidaan hierottavan alueen peittävät vaatteet ottaa pois, tehdä vielä tarvittavat liiketestit ja käydä hierontapöydälle. Ollessasi pöydällä, sinut peitellään pyyhkeillä, jotta olosi olisi mahdollisimman mukava. Alusvaatteet voi hieronnan ajan pitää päällään. Poikkeuksena selkää hierottaessa urheilurintaliivit, joita ei selän puolelta saa avattua. Ne on hyvä heittää pois jo ennen pöydälle käymistä. Tällöin poistun tilasta siksi aikaa, kun olet valmis. Dry needling hoidossa esim. pakaran alueelle laitan pyyhkeen niin leviästi kun mahdollista.

Hieronnan aikana

Turhan usein ihmisiltä kuulee juttuja siitä, miten joku hieroja on ollut todella kovakourainen tai vastaavasti liian helläotteinen ja näin ollen hieronnasta on jäänyt paha maku. Itse pyrin että löydän sinulle sopivan voimakkuuden. Jalkahieronnassa jos sinua jännittää kuinka kipeää hieronta tekeen voin luvata, että hieron sinut kevyesti. Hieronnan ei tarvitse sattua. Kannustan asiakkaita kertomaan hieronnan voimakkuudesta, että sinä saat sellaista palvelua kun haluat. On hyvä kertoa myös se, jos kutiset herkästi. Tuolloin mm. jalkapohjien tai kylkien alueen hierominen saattaa olla enemmän inhottavaa kuin mielekästä. Tähän voi vaikuttaa erilaisella hierontaotteella. Hieronnan aikana on täysin normaalia, että etenkin niska-hartiaseutua hierottaessa, nenä menee monilla asiakkailla herkästi tukkoon. Pyydä reippaasti nenäliinaa, jos siltä tuntuu! Toisinaan myös tarjoan sitä.

Hieronnassa saat jutella, olla hiljaa tai vaikka ottaa torkut. Juttelen asiakkaiden kanssa, jos asiakas niin haluaa. Jos asiakas haluaa olla hiljaa, niin olen itsekkin silloin hiljaa.

Hieronnan jälkeen?

Hierontapöydältä kannattaa nousta aina varovasti ja ylös. Huimauksen tunne hieronnan jälkeen on täysin normaali ja menee yleensä minuuteissa ohi. Ihmiset ovat kuitenkin erilaisia, toisia ei huimaa koskaan ja toisia huimaa joka kerta. Muistat juoda ja syödä hieronnan jälkeen hyvin, jotta kuona-aineet poistuvat elimistöstä. Veden juominen voi myös helpottaa huimauksen tunnetta.

Riippuen tilanteestasi, hierotun alueen kannattaa myös antaa levähtää päivä tai pari. Eli jos esimerkiksi pohkeita on hierottu, ei kannata samana päivänä tai välttämättä vielä seuraavanakaan lähteä kovalle juoksulenkille. Hartia niska ei ole estä alakropan treenaamiselle samana päivänä. Edelliseen liittyen, hierottu alue saattaa olla muutaman päivän ajan hellänä tai jopa hieman kipeä, Dry needling hoidossa normaalisti kireyden tunne häviää 1-3 päivän aikana.

Näillä vinkeillä ei muutakuin hierontaan!